Hoe weet ik welke kleuren in mijn woning passen?


 • De kleurencirkel van Itten 
  Waarschijnlijk is deze kleurencirkel je niet geheel onbekend. De kleurencirkel van Itten geeft ons namelijk de primaire en secundaire kleuren weer in een oogopslag. Uiteraard zijn er nog veel meer kleuren dan alleen deze, maar grofweg geeft het de hoofdkleuren weer. Enerzijds geeft de cirkel ons warme kleuren weer (rood, geel, oranje) en anderzijds koele kleuren (groen, blauw en paars). Door kleuren op de juiste manier met elkaar te combineren, kan je een mooie balans vinden. 

  Kleurenster poespas

 • Warme vs. koele kleuren 
  Over het algemeen werken warme kleuren dat ze naar de voorgrond treden en de aandacht ‘trekken’. Denk bijvoorbeeld weer aan die rode wand van de buurvrouw die op je afkwam. Koele kleuren wijken meer. Met die kennis in het achterhoofd kan je een bewuste keuze maken in kleurvlakken. Wil je een rustige, comfortabele of zakelijke ruimte creëren? Dan is het logischer om voor een koele kleur te kiezen. Wil je een knusse, veilige ruimte creëren? Dan is het logischer om voor een warme kleur te gaan. • Afstemming met andere muren en meubilair
  Als je de juiste tinten voor je behang hebt gevonden, is het natuurlijk altijd nog belangrijk om na te denken over de afstemming met bijvoorbeeld andere muren en het meubilair. Wil jij bijvoorbeeld een contrast effect creëren en heb jij een bank of fauteuil in een koele tint? Dan kan je het beste kiezen voor een warme tint behang. Kies je liever voor save? Kies dan kleuren in je behang in harmonie met het meubilair. Harmonie betekent niets meer of minder dan het kiezen van een kleur welke dicht bij de huidige kleur van het meubilair ligt. Wil je een eenheid creëren in jouw woon- of slaapkamer? Dan kan je ook ton-sur-ton werken: kies dezelfde kleur uit als jouw meubilair of andere wanden en kies bijvoorbeeld een net iets andere kleurtint voor jouw behang. 
Copyright © 2023 Poespas. Alle rechten voorbehouden